Серия А, клубовете в нея и италианската футболна федерация (FIGC) не

...
Серия А, клубовете в нея и италианската футболна федерация (FIGC) не
Коментари Харесай

Серия А се изправя срещу правителството на Италия

Серия А, клубовете в нея и италианската футболна федерация (FIGC) не са удовлетворени от решението на италианското държавното управление, съгласно което тимовете няма да имат право да упражняват дружно до 18 май. Клубовете са поискали властите да променят заповедта си, а управлението на италианската лига даже е заплашило със съд.

В неделя министър председателят на Италия Джузепе Конте съобщи, че страната влиза във втора фаза на битката с ковид от 4 май. Тренировките на спортисти в самостоятелни спортове като тениса и плуването ще са позволени още от тази дата. Футболните клубове обаче ще би трябвало да чакат до 18 май. 

Всички клубове в Серия А, като се изключи " Бреша ", желаят да получат позволение за тренировки по-рано. Според тях заповедта на държавното управление би трябвало да бъде изменена, защото в нея е записано, че от 4 май ще е позволено тичането за всички в парка, само че остава неразрешени футболисти да се готвят на подготвителните бази на клубовете си , даже и спазвайки отдалеченост. 

Спортният министър Винченцо Спадафора в допълнение усложни обстановката, като съобщи, че няма гаранция, че Серия А въобще ще стартира още веднъж: " Работим за възобновяване на тренировките от 18 май, само че това не значи, че футболът ще стартира. "

Ръководството на Серия А към този момент е декларирало, че в случай че мачовете не бъдат възобновени до 14 юни, сезонът въобще няма да бъде завършен. Отборите имат потребност от най-малко три седмици за тренировки преди първите мачове. Лигата е заплашила даже да съди страната за финансови вреди, в случай че сезонът не бъде възобновен. 

" Бунт на футбола ", написа вестник " Кориере дело Спорт ", съгласно който клубовете са изпратили искане до държавното управление с съответни дати за възобновяване на Серия А. " Тутоспорт " пък излезе със заглавие " Те убиват футбола ", визирайки държавното управление , като прецизира, че олимпийският комитет (CONI) и федерацията водят диалози с управляващите. Според ежедневника вероятно отменяне на сезона ще докара до големи " унищожителни загуби " за клубовете.

Футболистите и управлението на " Лацио " подлагаха на критика най-остро държавното управление. Римският клуб е на второ място в Серия А, като изостава единствено с 2 точки от водача " Ювентус ".

" Бяхме шокирани от новата заповед. Как може да е позволено да бягаме в парка, само че не и на подготвително игрище, където ще сме заключени и ще бъдем тествани непрекъснато? Няма смисъл в сходно решение. Не виждам какъв е казусът да упражняваме по този начин, държавното управление би трябвало да даде пояснение. Футболът е най-обичаният спорт в Италия, само че също така е доста значима промишленост за стопанската система на страната ", съобщи капитанът на " Лацио " Франческо Ачерби. 

Според съотборника му Марко Пароло новата заповед " санкционира футболистите ". Италианският национал съобщи, че " Лацио " има " 5-6 подготвителни стадиони " и футболистите може да се готвят, спазвайки отдалеченост. Директорът на клуба Игли Таре счита, че има дискриминация по отношение на футбола.

" Чух спортния министър Спадафора, който изяснява, че желае да пази здравето на хората. Но оставя хората да тичат в парка, а ни не разрешава опцията да упражняваме в затворени комплекси с всички ограничения за сигурност. Не знам каква е задачата, само че сигурно не е да помогне на футбола. Неговите решения са фрапантни ", съобщи Таре, който прикани " Ювентус " и " Интер " също да излязат с позиция.

Спадафора влезе в спор и с италианската футболна федерация (FIGC), откакто съобщи, че медицинският протокол за възобновяване на сезона e " непълен ". Протоколът, направен от FIGC, е сходен на този, който към този момент бе утвърден в Германия за възобновяване на Бундеслигата. Според него играчите ще бъдат затворени, с цел да имат допустимо минимум контакти и ще бъдат тествани постоянно за ковид. Медиите в страната настояват, че клубовете са се съгласили за всеки изработен тест да купуват по пет нови. При позитивна проба на футболист, единствено той ще бъде подложен под карантина, а мачовете ще продължат. Властите в Италия обаче не са съгласни с това.

" Гадзета дело Спорт " пък оповестява, че Серия А и федерацията към този момент мислят за проект Б, в случай че сезонът не бъде приключен. Сред вероятните разновидности са плейофи за скудетото, както и за шестте места за европейските клубни шампионати. По-вероятно е обаче да не бъде определен шампион. По-големият проблем е с промоцията и изпадащите. Лидерът в Серия Б " Беневенто ", който води с 20 точки в класирането, към този момент заплаши, че ще се обърне към съда, в случай че бъде лишен от правото да играе в Серия А следващата година. Според " Гадзета дело Спорт " има вид да има два тима, които да влязат в Серия А, само че да няма изпадащи. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР